Svijet
0

UN traže istragu o dokumentima "Wikileaksa"

SRNA
Navi Pillay (Foto: AP)
Navi Pillay (Foto: AP)
Komesar UN za ljudska prava Navi Pillay apelovala je danas da Irak i SAD sprovedu istrage o navodima da su se tokom rata u Iraku dešavala mučenja i nezakonita ubistva, što je otkriveno u tajnim dokumentima koje objavila web-stranica "Wikileaks".

"Američke i iračke vlasti treba da preduzmu neophodne mjere i istraže sve navode iz ovih izvještaja, te da izvedu pred lice pravde odgovorne za nezakonita ubistva, masovna pogubljenja, mučenja i ostala ozbiljna kršenja ljudskih prava", saopćila je njena kancelarija.

Navy Pillay je rekla da povjerljivi dokumenti koji su objavljeni prije četiri dana pojačavaju njenu bojazan da su se u Iraku dogodila ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Ona je dodala da "fajlovi sugerišu da su SAD, između ostalog, znale za opštu primjenu mučenja i zlostavljanja pritvorenika od strane iračkih snaga, ali da su nastavile prebacivanje nekoliko hiljada osoba iz američkog u irački pritvor od početka 2009. do jula 2010. godine".

"Fajlovi takođe navodno uključuju podatke o brojnim neobjavljenim slučajevima kada su američke snage ubijale civile na kontrolnim punktovima i tokom operacija", dodala je komesar UN za ljudska prava.

"Wikileaks" je objavio 400.000 povjerljivih vojnih dokumenata, koji ukazuju na raširenu pojavu mučenja po iračkim zatvorima i sugerišu da je u ratu poginulo 15.000 civila više od dosadašnje procjene o oko 50.000 žrtava.

Ovo je bio prvi zvaničan komentar Pillayjeve o ovim dokumentima, koji su izazvali zabrinutost i osude iz čitavog svijeta.

Zaljevski savjet za saradnju, koji čini šest arapskih monarhija koje imaju prijateljske odnose sa SAD-om, zatražio je da Washington "otvori ozbiljnu i transparentnu istragu" o mogućim "zločinima protiv čovječnosti".