George Casey
0

"SAD su pokušale da spriječe zlostavljanja"

SRNA
George Casey
George Casey
Načelnik Generalštaba vojske SAD general George Casey izjavio je danas da su američke snage pokušale da zaustave zlostavljanja koja su u zatvorima sprovodile iračke vlasti, demantujući navode iz tajnih dokumenata koje je objavila veb stranica "Wikileaks".

Casey, koji je nekada komandovao američkim snagama u Iraku, rekao je da se u štampi ovih dana mogu čitati komentari da su SAD ignorisale maltretiranja u iračkim zatvorima.

"To, jednostavno, nije bio slučaj. Naša politika uvijek je bila da američki vojnici odmah obavijeste svoj i irački komandni lanac kada naiđu na zlostavljanje zatvorenika", rekao je Casey novinarima.

U dokumentima koje je objavio "Wikileaks" detaljno su opisane scene maltretiranja zatvorenika u Iraku. Organizacije za zaštitu ljudskih prava apelovale su da SAD objave koliko su o tome zaista znale i da li su pritvorenici prebacivani u iračke zatvore, uprkos riziku da će biti izloženi mučenju.

"Wikileaks" tvrdi da dokumenti takođe otkrivaju da je u Iraku poginulo oko 15.000 civila više nego što se do sada procjenjivalo.

General Casey demantovao je da je broj civilnih žrtava namjerno umanjivan i rekao da su američke snage redovno uzimale podatke od mrtvačnica o broju poginulih.

"Aktivno smo pokušavali da shvatimo uticaj naših akcija i akcija militanata na civile", dodao je Casey.