Svijet
0

UN: Sirijce spaljuju u domovima, ubijaju u redovima za hljeb, siluju ih, a gradovi postaju ruševine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske porodice spaljuju se u svojim domovima, ljude bombarduju u redu za hljeb, djeca se muče, siluju i ubijaju, a gradovi se pretvaraju u ruševine u sirijskom dvogodišnjem sukobu koji je izazvao humanitarnu katastrofu, saopćile su u četvrtak Ujedinjene Nacije.

Četvrtina od 22 miliona sirijskiih građana raseljena je unutar zemlje, a 1,3 miliona je pobjeglo u druge države na Bliskom istoku i na Rogu Afrike, poručili su Vijeću sigurnosti humanitarna šefiuca UN-a Valerie Amos i visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, prenosi Reuters.

To je bilo rijetko javno izvještavanje Vijeća sigurnosti o sukobu u Siriji, koji je sazvala Australija, a Amos je apelovala na 15 članica vijeća da "poduzmu sve neophodne mjere kako bi okončali taj brutalni sukob".

"Situacija u Siriji je humanitarna katastrofa u kojoj obični ljudi plaćaju cijenu zbog neuspjeha da se okonča sukob - kazala je Amos. - Ja nemam odgovora Sirijcima s kojima sam razgovarala i koji su me pitali zašto im je svijet okrenuo leđa", dodala je.

UN tvrde da je rat u Siriji, koji je počeo kao mirni protest, koji se pretvorio u nasilje kada je vlada predsjednika Bašara al-Asada pokušala da uguši pobunu, odnio više od 70.000 života.

"Djeca su među onima koji pate najviše. Djeca se ubijaju, muče i izlažu se seksualnom nasilju. Mnoga od njih nemaju dovoljno hrane da jedu. Milioni su traumatizirani užasima rata. Ovaj brutalni sukob ne uništava samo sirijsku sadašnjost, on uništava njenu budućnost", izjavila je Amos.