Svijet
0

UN šalje humanitarnu misiju u Tripoli

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon založio se u razgovoru sa šefom libijske diplomatije Musom Kusom za slanja humanitarnog tima UN-a u Tripoli, kako bi se upoznao sa situacijom na terenu.

Agencija France Presse javila je da se Libija saglasila da dozvoli dolazak tima humanitarnih radnika UN-a u libijsku prijestolnicu.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky kazao je da je Ban za specijalnog izaslanika za Libiju imenovao bivšeg ministra vanjskih poslova Jordana Abdelilaha al-Khatiba, koji će imati "hitne konsultacije" s Gadafijevom vladom zbog rastućeg nasilja u toj zemlji, koje je dovelo do humanitarne krize, prenio je u nedjelju uvečer AFP.

Ban je u telefonskom razgovoru s Kusom pozvao libijsku vladu da pruži sigurnost svim stranim državljanima i omogući da humanitarne organizacije nesmetano pruže pomoć ljudima kojima je potrebna.

"Ban je pozvao vlasti u Tripoliju da poštuju prava svih građana i ukinu medijsku cenzuru", kazao je Nesirky.

Podtajnica UN-a za humanitarne poslove Valerie Amos zatražila je ranije u ponedjeljak da humanitarnim organizacijama bude osiguran pristup ozlijeđenim ljudima u trećem po veličini libijskom gradu Misratahu.

"Ljudi su povrijeđeni i umiru, potrebna im je hitna pomoć. Pozivam vlasti da bez odgađanja osiguraju pristup humanitarnim radnicima kako bi oni spasili živote", navedeno je u saopćenju podtajnice Amos.

Provladine snage u nedjelju su upotrijebile tenkove i artiljeriju u do sada najbolje organiziranom pokušaju da povrate kontrolu nad Misratahom, koji se nalazi 200 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija.

Prema do sada dostupnim podacima tamo je poginulo 18 ljudi.