BiH među najugroženijima
0

UN: Rusija će nestati za 800 godina, dok su SAD "besmrtne"

FENA
Prema karti odumiranja čovječanstva koju su sačinili naučnici Ujedinjenih nacija (UN), Rusiji je preostalo tek oko 800 godina postojanja, čime se najprostranija zemlja svijeta svrstala među desetak država koje će sa lica Zemlje nestati prije ostalih.

Rusija će, prognoziraju naučnici UN-a, prestati da postoji do 2888. godine, dok se kraj "besmrtnih" Sjedinjenih Američkih Država može očekivati tek stohiljadite godine.

UN redovno provodi slična istraživanja, objavljujući ih u vidu demografskih prognoza. Posljednja prognoza objavljena je 2010. godine.

Procjena odumiranja pojedinih zemalja bazirana je na takozvanom čistom koeficijentu reprodukcije stanovništva, prosječnom broju djevojčica rođenih tokom života prosječne žene koja je doživjela kraj reproduktivnog perioda uz određeni nivo nataliteta i mortaliteta u nekoj zemlji.

U osnovne razloge za pad nataliteta naučnici ubrajaju postepeno odustajanje žena od ranog sklapanja braka u razvijenim zemljama Azije. Slična situacija je u još 83 zemlje u svijetu, u kojima pripadnice ljepšeg pola sve češće prednost daju samačkom životu.

Prema podacima UN-a žene ne uspijevaju da rode dovoljan broj kćerki kako bi se stalno održavala i reprodukovala populacija.

U Hongkongu se na primjer za prosječnu dinamiku rađanja smatra kada se od 1.000 žena očekuje rađanje samo 547 kćerki (što na jeziku demografa daje Hongkongu koeficijent reprodukcije od samo 0,547). Ukoliko ne nastupi promjena takvog trenda, ove 547 djevojčice će roditi tek 299 kćerki i tako dalje. U tom slučaju prema gruboj računici eksperata Hong Kong će živjeti tek oko 25 generacija.

Imajući u vidu da je prosječna porodilja u Hong Kongu 31,4 godine, rađanje posljednje djevojčice se može očekivati 2798. godine.

Prema istoj logici, Japan, Njemačka, Rusija, Italija i Španija neće doživjeti idući milenijum. Ukoliko se nastavi takva tendencija, naučnici smatraju da čak ni Kini ne preostaje više od 1.500 godina postojanja. Primjenom takve računice na Rusiju, dolazi se do podataka da će se posljednja djevojčica u toj zemlji roditi za 30 generacija.

Prosječna starost porodilje u Rusiji je 26,81 godina, tako da proizlazi da će se posljednja Ruskinja roditi za 804 godine, a imajući u vidu prosječan vijek ruskih žena od 74,03 godine, posljednja od njih će zajedno sa zemljom umrijeti 2888. godine.

Koeficijent reprodukcije stanovništva je u oko 120 zemalja iznad jedinice, što znači da sa svakom generacijom ne samo da raste broj stanovnika već i broj djevojčica, budućih majki.

Zemlje daleko od odumiranja su uglavnom one u usponu, koje po pravilu imaju visoki natalitet, ali među njima su i razvijene - Irska, Izrael, Novi Zeland.

U takve zemlje se ubraja cjelokupan crni kontinent, Bliski istok, izuzev Irana, zemlje centralne Azije i Zakavkazja, Afganistan, Pakistan, Indija, Mongolilja, Indonezija, Filipini, kao i većina zemalja Latinske Amerike, osim Brazila i Čilea.

Deset zemalja koje će odumrijeti prije svih prema prognozi UN, su Makao, Hong Kong, Bosna i Hercegovina, Rusija, Malta, Slovačka, Singapur, Rumunija, Mađarska, Makedonija.

Naučnici ni Ukrajini ne proriču dug život, tako da će ta zemlja odumrijeti 400 godina poslije Rusije.

Države koje će nadživjeti ostale su SAD, Djevičanska ostrva, Sent Lucija, Tunis, Francuska, Južna Koreja, Azerbejdžan, Australija, Antilska ostrva, Norveška.

Ruski demografi već odavno upozoravaju na zabrinjavajuću demografsku sliku u zemlji. Internet site RB.ru je nedavno objavio da je američka CIA utvrdila da se ruska populacija smanjuje bezmalo 15 puta brže od zvanične procjene ruske Statističke službe.