{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iduće sedmice svijet očekuje 7-milijarditog stanovnika

S
25.10.2011. u 21:59
0
30
Iduće sedmice svijet očekuje 7-milijarditog stanovnika
0
Iduće sedmice svijet očekuje 7-milijarditog stanovnika
Iduće sedmice svjetska populacija dostići će sedam milijardi prema navodima UN-a. Broj od šest milijardi stanovnika dostigli smo kada se u ponoć 11. oktobra 1999. godine, rodio sada već jedanaestogodišnjak Adnan Nević iz Bosne i Hercegovine.
Postoje naravno problemi u vezi sa preciznošću, jer su se pojavili navodi da smo broj od sedam milijardi dostigli još prije tri mjeseca. Prema podacima nekih drugih organizacija, dostići ćemo ga tek nakon marta iduće godine.

Međutim, svi proračuni su slični kada se radi o dostizanju broja od osam milijardi stanovnika, a to je prije 2020. godine, ukoliko se nastavi isti tempo odnosa umrlih i rođenih, prenosi Independent.

Zanimljivo je da Evropa, Rusija i Japan imaju smanjenje prirodnog priraštaja. Međutim prognoze najviše zavise od prirodnog priraštaja Azije i Afrike. Kina je svojom politikom "jedno dijete po porodici" smanjila priraštaj na nivo kakav je u razvijenim zemljama.

Shanghai ima najnižu stopu od 0,8 beba mjesečno. Indija ima najbrže rastući prirodni priraštaj i vjeruje se da će za generaciju Indija biti najmnogoljudnija zemlja. U Africi i na Bliskom istoku prirodni priraštaj je u porastu. Samo u Nigeriji prosječna mama rodi šestero djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: