Svijet
17

UN pokrenuo istragu: IDIL prodaje ljudske organe

Klix.ba
Ujedinjene nacije istražuju tvrdnje da IDIL, koji se već smatra najbogatijom terorističkom grupom u svijetu, sakuplja organe ubijenih civila i prodaje ih kako bi ostvario finansijsku korist.

Britanski ambasador pri UN-u Mark Lyall Grant je rekao da se o ovom problemu još uvijek nije javno raspravljalo. Dodao je da zasad nema dokaza za tvrdnje iračkog ambasadora pri UN-u.

Irački ambasador Mohamed Alhakim je u utorak zatražio od Vijeća sigurnosti da istraži smrt 12 ljekara u Mosulu u Iraku. Rekao je da su ubijeni nakon što su odbili izvaditi organe iz tijela.

"Pronađena su nekompletna tijela, što znači da neki organi nedostaju. Radi se o nečemu velikom", izjavio je Alhakim.

Odstranjivanje korisnih organa iz tijela je široko rasprostranjeno, tvrdi Nancy Scheper-Hughes, direktorica projekta Organs Watch sa Univerziteta u Californiji.

"Krađa organa tokom ratova, građanskih ratova, prljavih ratova i ratova u kojim učestvuje nedisciplinovana vojska nije neuobičajena stvar", rekla je ona.

Alhakim nije želio davati intervjue.

"Za sada ne možemo potvrditi ono što on govori, ali u svakom slučaju bi svaki izvor ilegalnog finansiranja grupa poput IDIL-a bio ekstremno zabrinjavajući", izjavio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujaric za CNN.

UN-ov specijalni izaslanik za Irak Nickolay Mladenov je rekao da će slučaj krađe organa biti istražen.

"Vidjeli smo izvještaje, ali ne možemo ništa potvrditi dok ne obavimo detaljnu istragu. No, IDIL je svakog dana sve brutalniji i koristi novu taktiku da se širi", kazao je Mladenov.

Ni američki State Department nije mogao potvrditi tačnost izvještaja.

"Nemamo razloga sumnjati u njih jer nalikuju drugim užasnim dokumentovanim zločinima koje su počinili pripadnici IDIL-a te ih priznali", navodi se u saopćenju.

Alhakim tvrdi da se ukradeni organi prodaju u Evropi. Teroristička grupa je zauzela aerodrome s kojih može avionima slati organe i prodavati ih preko posrednika. Unakažena tijela su pronađena u plitkim grobovima u proteklih nekoliko sedmica. Alhakim tvrdi da IDIL vrši genocid.

IDIL je nedavno najavio otvaranje medicinske škole u sjevernoj Siriji.