{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Ovo su zemlje u kojima se najviše krše ljudska prava

11.9.2012. u 17:01
12
14
UN: Ovo su zemlje u kojima se najviše krše ljudska prava
12
UN: Ovo su zemlje u kojima se najviše krše ljudska prava
Navi Pillay
Francuska je nedavno došla na udar kritika komesarke za ljudska prava Ujedinjenih nacija Navi Pillay zbog načina na koji tretiraju Rome. Dok je kritikovala Siriju i Bahrein, Pillay je spomenula i Francusku zbog nasilne deportacije imigranata iz istočne Evrope.
Tokom otvaranje 21. sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi u Švicarskoj, Pillay je rekla da je zabrinuta zbog nedavnog zatvaranja romskih kampova u Francuskoj, što je utjecalo na stotine ljudi i učinilo ih mnogo ranjivijim.

Govoreći pred Vijećem Pillay je prvo izrazila zabrinutost zbog konflikta u Siriji, koji ima razarajuće posljedice po sirijski narod. Prema nekim podacima, do sada je poginulo oko 26.000 osoba.

Sljedeći na njenoj listi se našao Bahrein zbog tamošnjih oštrih zatvorskih kazni pojedinim aktivistima za ljudska prava i članovima opozicije.

Pillay je onda govorila o kršenju ljudskih prava u Kolumbiji, Obali Slonovače i Kongu, a onda je spomenula Francusku i Grčku, koja se na listi našla zbog nasilnih ispada protiv doseljenika drugih rasa. Još su spomenuti Kenija, Maldivi, Mali, Mauritanija, Meksiko, Mijanmar i mnoge druge zemlje.

"Zabrinuta sam zbog nasilnih deportacija Roma iz Francuske. To je utjecalo na stotine ljudi. Priznajem da je vlada već načinila neke korake ka rješavanju problema, ali mislim da moraju uraditi još mnogo više", kazala je Pilay.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je također prisustvovao sastanku. On je urgirao na Vijeće da se fokusira na pet područja, uključujući diskriminaciju, nasilje bazirano na seksualnoj orijentaciji, spolu i pravima žena.

Zemlje koje su spomenute kao one za koje vlada zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava: Sirija, Bahrein, Francuska, Grčka, Kenija, Pakistan i Južna Afrika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: