{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN-ova poruka Egiptu: Nije vrijeme za osvetu, nego za dogovor

A
19.8.2013. u 22:31
0
5
UN-ova poruka Egiptu: Nije vrijeme za osvetu, nego za dogovor
0
UN-ova poruka Egiptu: Nije vrijeme za osvetu, nego za dogovor
Spriječiti daljna stradanja u Egiptu mora biti najvažniji prioritet, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-Moon, na pres konferenciji u sjedištu UN-a u New Yorku.
Ban je na konferenciji za novinare govorio o posljednjim dešavanjima u svijetu, kao i svojim posjetama Bliskom istoku i Pakistanu.

On je tom prilikom izrazio duboku zabrinutost zbog nasilja širom Egipta.

"Oštro osuđujem sve napade na bogomolje, bolnice, kao i javnu imovinu. Za stradanje civila i uništavanje imovine koja je veoma važna infrastruktura za budućnost Egipta ne postoji niti jedan valjan razlog. Spriječiti daljna stradanja u Egiptu mora biti najvažniji prioritet. Pozivam sve stanovnike Egipta da rješenje za probleme traže na miran način", poručio je Ban.

On je, rekavši da je UN spreman pružiti podršku po pitanju pronalaska rješenja pod vodstvom stanovnika Egipta, podsjetio da će njegov zamjenik za politička pitanja Jeff Feltman sutra obaviti važne razgovore u Kairu. Prema njegovim riječima, tokom sastanka će biti govora o ponovnom dogovoru i uspostavljanju mira u Egiptu, odnosno šta po tom pitanju može poduzeti UN.

"Nije vrijeme za osvetu, nego za dogovor. Svi problemi koji postoje moraju biti rješeni dijalogom. Pozivam Muslimansku braću na stvaranje političke podloge, jer je taj prostor za njih ograničen. Više puta sam pozivao na oslobađanje Muhammeda Mursija, a ako neće biti pušten, onda sam tražio da se provede jedan transparentan pravni proces. To ću tražiti i dalje", rekao je generalni sekretar UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: