Svijet
0

UN oštro kritikovao Mađarsku zbog Roma

FENA
Michael O'Flaherty
Michael O'Flaherty
Stručnjaci Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija oštro su u četvrtak kritikovali stanje u kojem se nalaze Romi u Mađarskoj, ocijenivši da su žrtve "diskriminacije" i "lošeg postupanja".

Romi trpe od policije "stalno loše postupanje i rasno profiliranje", napisalo je 18 stručnjaka u zaključcima periodičnog izvještaja o Mađarskoj, analizirajući koje mjere je poduzela ta zemlja kako bi se uskladila s Međunarodnim sporazumom o civilnim i političkim pravima.

Ta manjina je meta, smatraju stručnjaci, "žestokih i uopćenih izjava javnih ličnosti, medija i pripadnika Magyar Garde", bivše "Mađarske garde" koja je zvanično raspuštena i koja uobičajeno poziva na odgovornost židove i Rome.

"Romi su velika manjina u Mađarskoj" i trpe "predrasude i diskriminacije" na način koji je vrlo raširen, objasnio je jedan od članova UN-ovog vijeća Michael O'Flaherty na konferenciji za štampu, prenio je AFP.

Mađarska, u kojoj živi oko 700.000 Roma, od 1. januara će predsjedavati Evropskom unijom i već je najavila da će Romi biti jedna od tema na koju želi staviti akcenat.