Svijet
4

UN: Moguće da su prekršeni ratni zakoni u Gazi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Moguće je da je Izrael bombardiranjem kuća u Gazi prekršio ratne zakone, upozorilo je u petak Visoko povjerenstvo Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

"Dobili smo uznemirujuće izvještaje da je broj civilnih žrtava, među kojim ima djece, rezultat zračnih napada na kuće", izjavila je za štampu glasnogovonica Ravina Shamdasani u Ženevi.

"Ovi izvještaji navode na sumnju da napadi nisu u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima o ljudskim pravima", kazala je ona.

Prema Ženevskim konvencijama, koje UN karakterizira kao međunarodne humanitarne zakone, gađanje kuća predstavlja kršenje ovih zakona osim ako su kuće korištene u vojne svrhe.

"Čak i ako je neka kuća identificirana kao korištena u vojne svrhe, svaki napad mora biti proporcionalan i moraju se preduzeti mjere za zaštitu civila", izjavila je Shamsadani.

"Izrael, Hamas i naoružane palestinske grupe već su išle ovim putem u prošlosti, a on je odveo samo do mrtvih, razaranja, nepovjerenja i bolnog produženja sukoba", napisala je u saopćenju Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navy Pillay.

"Još jednom pozivam sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima i međunarodne humanitarne zakone o zaštiti civila", pozvala je Pillay.