Svijet
32

UN: IDIL djevojčice do devet godina prodaje u seksualno roblje za 170 dolara

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripadnici samoprozvane Islamske države prodaju djecu u seksualno roblje ili od njih prave bombaše samoubice, podaci su novog izvještaja Ujedinjenih nacija.

U izvještaju UN-a se također navodi kako djeca mlađa od 18 godina, od kojih su većina krišćani ili jezidi, bivaju razapinjana na križ, mučena i sahranjivana živa.

Članovi IDIL-a za bombaše samoubice uglavnom biraju djecu s poremećajima u razvoju ili sa bilo kojom vrstom mentalnih poteškoća, navodi se u izvještaju UN-a.

"Imali smo dosta izvještaja o tome kako se djeca, posebno ona s mentalnim poteškoćama, koriste kao bombaši samoubice, uglavnom zato jer ta djeca nisu svjesna situacije niti onoga što im se dešava", riječi su Renate Winter iz UN-a, koja spominje i video u kojem članovi IDIL-a dijete ne starije od osam godina treniraju da se bori na ratištu uz militante.

Još neki od opasnih zadataka koje su djeca primorana ispunjavati su pravljenje bombi, te uloga ljudskih štitova u kojim ugrožavaju vlastite živote. Već duže vrijeme je poznato kako IDIL zarobljenice drži kao seksualno roblje, a UN navodi kako je ista situacija i sa djecom.

"Djecu manjina zarobljavaju, stavljaju cijene na njih i prodaju ih na pijacama kao roblje", kaže Winter.

U jednom dokumentu iz prošlog novembra koji se pojavio na internetu, može se vidjeti lista cijena ženskih robova različitih dobi. International Business Times piše kako se kršćanska i djeca jezida uzrasta do devet godina prodaju za cijenu od oko 172 dolara, dok djevojčice i djevojke od 10 do 20 godina "vrijede" 130 dolara. Žene dobi od 40 do 50 godina prodaju se za cijenu od oko 43 dolara.

Osobe koje su sastavile UN-ov izvještaj upućuju apel iračkoj vladi da spasi otetu djecu, no priznaju kako se to u ovom trenutku ne čini kao moguća misija.