Svijet
2

UN: IDIL će uskoro kontrolirati i značajan dio teritorije u Libiji

Klix.ba
Prema podacima kojima raspolaže UN, u Libiji se trenutno nalazi između 2.000 i 3.000 boraca tzv. Islamske države, koji namjeravaju zauzeti dijelove teritorije ove sjevernoafričke države.

Kako je navedeno u UN-ovom izvještaju, IDIL ovu sjevernoafričku zemlju vidi kao odličnu priliku za proširenje svog tzv. kalifata.

Naime, ova zemlja trenutno se součava s velikom krizom, s obzirom na borbe raznih islamističkih frakcija za vlast nad državom. Iz UN-a smatraju da to predstavlja idealan teren za operacije tzv. Islamske države.

Također, sjeverna libijska obala predstavlja veoma važnu stratešku tačku za protok boraca prema Evropi. Razdaljina između Libije i italijanskog otoka Lampeduza iznosi svega 300 kilometara.

Ipak, iz UN-a tvrde kako IDIL ne uživa ni blizu toliku podršku lokalnog stanovništva, kao što je slučaj u Siriji ili Iraku. Međutim, sve više boraca drugih grupa, kao što je Ansar Al-Sharia, prelazi u redove IDIL-a, tako da ova militantna skupina danas ima između 2.000 i 3.000 boraca u Libiji.

Iz Vijeća sigurnosti upozoravaju da bi jačanje tzv. Islamske države u Libiji, stvorilo i novo uporište radikalnom islamizmu i izvan Bliskog Istoka.