|

Independent: IDIL ima podršku čak 42 militantne grupe širom svijeta

Independent: IDIL ima podršku čak 42 militantne grupe širom svijeta
3
Klix.ba
10.12.2015. u 09:48
24
komentara
3

dijeljenja
Independent: IDIL ima podršku čak 42 militantne grupe širom svijeta
Teroristička grupa IDIL prema najnovijim podacima ima podršku 42 militantne grupe širom svijeta, a najviše ih je u Africi.
U izvještaju globalnog indeksa o terorizmu britanski list Independent je napravio mapu koja pokazuje u kojim dijelovima svijeta IDIL ima najviše podrške. Tako se došlo do podataka da čak 30 militantnih grupa izražava pripadnost IDIL-u, dok je njih 12 izrazilo formalnu podršku toj terorističkoj grupi.

Podaci pokazuju da je IDIL najbogatija i najbrutalnija teroristička grupa u modernoj historiji, a osnova njihove strategije je i angažovanje stranih boraca.

Tako su IDIL-u podršku pružile militantne grupe iz Alžira, Nigerije, Tunisa, Egipta, Libije, Malija, Sudana, Jemena, Pakistana, Saudijske Arabije, Filipina, Malezije, Afganistana, Čečenije i Palestine.

Na osnovu podataka globalnog indeksa o terorizmu, najveći broj terorističkih napada dešava se u Iraku, Afganistanu, Siriji, Pakistanu i Nigeriji.

Najsmrtonosnije terorističke grupe su Boko Haram, IDIL, talibani, Fulani militanti i Al-Shabaab. Ove grupe su odgovorne za ukupno 74 posto svih smrtnih slučajeva u terorističkim napadima u 2014. godini u kojim su ubijene ukupno 18.444 osobe.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...