Svijet
0

UN formira radnu grupu za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima u Siriji

FENA
Generalna skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je odobrila formiranje radne grupe zadužene za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Siriji.

Rezolucija o uspostavi nezavisne grupe, koju je predložio Liechtenstein, odobrena je sa 105 glasova prema 15 protiv i 52 suzdržana.

"Uspostava takvog mehanizma očito je miješanje u unutarnja pitanja", rekao je prije glasanja sirijski ambasador pri UN-u Bašar Džafari. Rezoluciji se protive i sirijski saveznici Rusija i Iran, prenosi Hina.

Smrtonosni napad na humanitarni konvoj u Siriji u septembru bio je zračni napad, no ne može se tvrditi da je bio "hotimičan" niti koja je strana za njega odgovorna, navodi se u izvještaju kojeg je UN objavio u srijedu. Najmanje je 10 osoba ubijeno, a 22 ozlijeđeno u napadu 19. septembra na konvoj UN-a i sirijskog Crvenog polumjeseca kod Urema al-Kubre blizu Alepa, pri čemu je uništeno 17 kamiona.

Napad su mogli izvesti samo sirijski ili ruski avioni i koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, ali ne i pobunjeničke snage, piše UN. Dodaje da je "malo vjerojatno" da je za napad odgovorna koalicija na čelu sa SAD-om.