Svijet
19

Umro posljednji američki indijanski poglavica Crow Joe

FENA
Posljednji veliki indijanski poglavica u SAD-u, Joe Medicine Crow, pripadnik prerijskog plemena Crow (vrane) zvan Visoka ptica, umro je u nedjelju u 102. godini.

Ovu vijest je objavio Steve Bullock, guverner savezne države Montana u kojoj je veliki poglavica rođen u indijanskom rezervatu i gdje je živio do smrti.

Crow Joe, kako su ga zvali prijatelji, smatran je posljednjim ratnim poglavicom plemena Absarokee koje pripada Vranama, a titulu je potvrdio kao izviđač američke vojske u Drugom svjetskom ratu.

Njegovi su se neposredni preci borili u Indijanskim ratovima vođenim u 19. stoljeću, a među ostalim sudjelovali su u poznatoj Bici kod Little Bighorna (1876).

Joe Medicine Crow učestvovao je u Drugom svjetskom ratu kao skaut američke vojske, a predsjednik Barack Obama dodijelio mu je 2009. godine Medalju slobode, najviše američko odlikovanje koje se može dodijeliti civilnoj osobi. Također je bio dobitnik najvišeg francuskog odlikovanja Legije časti.

Ratnim poglavicom plemena Absarokee može postati samo onaj koji je u stanju boriti se u neprijateljskoj pozadini, neprijatelju ukrasti konja i razoružati ga, a pritom ne ubiti.

Vještini ratovanja, kazao je jednom zgodom Joe Crow za medije, naučio ga je njegov pradjed, a znanje je primjenjivao i u ratu protiv nacista u Evropi gdje je u savezničkoj vojsci bio izviđač.

Zbog odlaska u rat prekinuo je studij antropologije, a poslije se istakao kao historičar i autor mnogih knjiga o historiji i običajima američkih Indijanaca, posebno plemena kojem je pripadao.

Ipak, javno najpoznatiji je bio po svojim predavanjima i zapisima o slavnoj Bici kod Little Bighorna u kojoj su učestvovali njegovi preci.