BiH
167

Oproštaj od Veljka Droce, antifašiste i čovjeka velike goraždanske duše

Piše: E. A.
Brojni prijatelji, porodica i kolege prisustvovali su danas posljednjem ispraćaju Veljka Droce u Komemorativnom centru Bare gdje je održana komemoracija povodom smrti istaknutog antifašiste.

Veljko Droca, rođeni Goraždanin preminuo je u 84. godini života u svom domu u Sarajevu gdje je godinama nakon odlaska iz Goražda živio. Na komemoraciju u Sarajevo stigli su brojni njegovi prijatelji iz grada na Drini. Neki od njih govorili su i na komemoraciji, a načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović poručio je ovom prilikom da je Goražde izgubilo velikog ambasadora, čovjeka koji je dao ogroman doprinos afirmaciji rodnog grada. Na komemoraciji su govorili i prof. dr. Mirko Pejanović, Jovan Divjak i Ibrahim Čomić.

"Otišao je istinski prijatelj BIH, dugogodišnji građanski aktivista, jedan od osnivača i sekretar Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost, član Srpskog kulturno-prosvjetnog društva Prosvjeta, Udruženja Obrazovanje gradi BiH i više od 10 godina član Upravnog odbora SABNOR-a BiH potpredsjednik UO Kantonalnog SABNOR-a Sarajevo", istaknuto je tokom komemoracije.

Veljko Droca je od 1948. godine radio u raznim preduzećima u Goraždu, a od 1951. godine do penzionisanja bio je angažovan u organima Saveza komunista Jugoslavije, Službi državne bezbjednosti, te između ostalog član Predsjedništva i Skupštine Republičke konferencije SSRN-a BiH.

Bio je pripadnik Armije RBIH od početka juna 1992. godine, u Drugoj operativnoj grupi i Štabu Armije RBiH i Upravi za moral Generalštaba Armije RBiH, a tokom rata je i ranjen, stoji između ostalog u biografiji na koju su učesnici komemorativnog skupa podsjetili.

Ni nakon penzionisanja nije prestao djelovati u brojnim udruženjima i društvima, a 2008. godine proglašen je i počasnim građaninom općine Goražde za izuzetan doprinos i zalaganje na unapređenju, očuvanju i zaštiti ljudskih prava kao i na zalaganju razvoja demokratije, vjerske i etičke tolerancije.

"Znali smo da će nas, kada se susrećemo sa Veljkom Drocom, dočekati veliki, iskreni osmjeh i snažan stisak ruke. Pozdrav čovjeka! I da će nas darovati toplinom i dobrotom koje je nosio sa sobom uvijek i na svakom mjestu. Znali smo da će prilikom svakog susreta sa njim uslijediti pitanja o zdravlju našem, naših najbližih i prijatelja. Uvijek u pokretu, sa ogromnom energijom, uvijek na nekom, kako je volio reći, zadatku, ljudskom i dobronamjernom. Imao je vremena za sve nas. Na usnama su mu uvijek bili Goražde i Bosna i Hercegovina kao trajna ljubav, kao zakletva. Bio je živa enciklopedija znanja o Goraždu i goraždanskim porodicama, bogat čovjek sa mnogo prijatelja. Valjda je sudbina tako htjela da ljudina čiji se život zasnivao na neprestanom radu, umre tiho, u snu.Zaustavio se u hodu veliki borac, doživotni antifašista, Veljo Droca. Znali smo da će nas, kada smo se god susretali sa njim, darovati bezgranično vrijednom pažnjom. Znamo, da ćemo ga zauvijek pamtiti. Našeg Velja. Čovjeka velike goraždanske duše", riječi su Slavka Klisure, njegovog prijatelja.

Sahrana je obavljena na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.