Svijet
0

Umro jedan od mozgova napada Al-Qaide u Londonu

FENA
Jedan američki zvaničnik borbe protiv terorizma objavio je u srijedu da je umro jedan od komandanata Al-Qaide i jedan od mozgova napada od jula 2005. na podzemnu željeznicu i autobus u Londonu, koji je planirao i napade na avionske linije.

"Imamo puno razloga da mislimo da je Abu al-Obaida al-Masri mrtav", izjavio je ovaj zvaničnik, koji nije želio otkriti svoj identitet.

Al-Obaida je najvjerojatnije umro prirodnom smrću negdje u planinskim zonama duž granice između Afganistana i Pakistana, gdje mu je bila baza, precizirao je ovaj zvaničnik.

Prema istom izvoru, on se nalazio i među organizatorima napada od 7. jula u Londonu, u kojemu su ubijene 52 osobe. Zvaničnici pakistanske sigurnosti saopćili su da su primili informacije iz plemenskih zona, prema kojima je posljednjih mjeseci on bolovao od hepatitisa.

Neki drugi izvori su ga lokalizirali u Sjevernom Waziristanu, centru plemenskih zona na sjeverozapadu Pakistana, koji je nedavno bio meta zračnih napada, ciljajući militante Al-Qaide. U jednom od tih napada u januaru ubijen je i drugi komandant terorističke organizacije Ali Laith al-Libi.