Svijet
9

Umro Hans Koschnick, bivši administrator EU za Mostar i gradonačelnik Bremena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hans Koschnick umro je sinoć u 87. godini života, a tokom karijere ostao je upamćen kao političar pomirenja, obnašajući funkciju gradonačelnika Bremena, ali i izaslanika Evropske unije (EU) za Mostar 1996. godine.

Koschnick je od 1950. godine bio član Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD). Funkciju gradonačelnika Bremena obavljao je od 1967. do 1985. godine. Ostao je upamćen po nepokolebljivim idejama i vjeri u pomirenje različitih ljudi.

Na njegov politički život veliki utjecaj imao je i njegov otac, koji je bio predstavnik sindikata i opozicionar u periodu nacističke Njemačke. Dao je veliki doprinos za razvoj Bremena, otvaranjem univerziteta, razvojem industrije, uključujući izgradnju tvornice Mercedesa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zbog neslaganja sa rukovodstvom stranke 1985. godine povukao se sa pozicije gradonačelnika Bremena, a do 1994. godine bio je član Bundestaga. Godine 1996. imenovan je za administratora EU za Mostar, gdje je pokušan i atentat na njega. Tokom mandata u Mostaru naporno je radio na ujedinjenju istočnog i zapadnog Mostara.

Tokom posljednje decenije života radio je na promoviranju načela mira i suživota.