U 95. godini
6

Umro čuvar nacističkog logora Jakiw Palij koji je iz SAD-a deportovan u Njemačku

Klix.ba
Jakiw Palij (Foto: EPA-EFE)
Jakiw Palij (Foto: EPA-EFE)
Bivši nacistički saradnik i čuvar u radnom logoru iz Drugog svjetskog rata Jakiw Palij umro je u Njemačkoj u 95. godini, javlja BBC.

Palij se smatrao posljednjim nacističkim saradnikom koji je živio u SAD-u, a deportovan je u Njemačku prošle godine nakon duge pravne bitke. Njemu je federalni sud oduzeo američko državljanstvo još 2003. godine zbog povezanosti s nacistima. Umro je u staračkom domu u njemačkom gradu Ahlenu.

Prije deportacije je živio u Queensu u New York Cityju. Veliku pažnju je privukao kada se saznala njegova prošlost, a ispred njegove kuće su se često okupljali demonstranti koji su zahtijevali da napusti zemlju.

Slučaj Palijeve deportacije je riješen prošle godine kada je Njemačka pristala na njegov dolazak iako nije imao njemačko državljanstvo. U augustu je izvezen iz kuće u kolicima te je avionom prevezen u Dizeldorf.

Vjeruje se da je Palij rođen 1923. godine u dijelu Poljske koji sada pripada Ukrajini. Američke vlasti tvrde da su ga nacisti 1941. godine obučili da radi u poljskom logoru Trawniki koji je služio kao centar za izbjeglice i sovjetske ratne zarobljenike, ali ga je SS vremenom transformisao u centar za trening. Hiljade ljudi koji su obučeni na ovom mjestu kasnije su sakupljali jevrejske civile iz Poljske te su ih slali u Sobibor, Treblinku i Belzec gdje su ubijani. U Trawnikiju je ubijeno mnogo Jevreja, a u jednom danu 1943. godine čak 6.000 ljudi. Palij je optužen da je bio naoružani čuvar u Trawnikiju te da je odigrao veliku ulogu tako što se "pobrinuo da Jevreji budu ubijeni".

Palij je odbacio navode o saradnji s nacistima, a za New York Times je 2003. godine izjavio da je za njih radio iz straha za sigurnost svoje porodice. Također, tvrdio je da nikada nije ušao u logor. Ipak, američki sud je presudio da je on pomagao u progonu zarobljenika, ali ga nije smatrao lično odgovornim za ubijanje.