Nakon borbe s bolešću
0

Umrla Elizabeth Edwards, omiljena američka političarka

FENA
Elizabeth Edwards se zalagala za reformu zdravstva
Elizabeth Edwards se zalagala za reformu zdravstva
Elizabeth Edwards, 61-godišnja supruga bivšeg američkog senatora i potpredsjedničkog kandidata Johna Edwardsa, umrla je nakon šest godina borbe s rakom dojke.

Zbog podrške suprugu u kampanji za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke 2008., javne borbe s rakom i gubitka 16-godišnjeg sina, bila je jedna od najomiljenijih političkih figura u američkoj javnosti.

Rak joj je prvi puta dijagnosticiran 2004. na dan izbora, koje je njen suprug izgubio kao demokratski potpredsjednički kandidat uz Johna Kerrya.

Nakon liječenja rak se povukao, a ponovo se vratio i proširio 2007., dok se John Edwards pripremao za drugi pokušaj ulaska u Bijelu kuću, također neuspješan.

Dodatni udarac Elizabeth Edwards zadala je afera njenog supruga sa snimateljicom njegove kampanje 2008., s kojom je imao dijete. Par je nakon afere živio razdvojeno, ali John Edwards je posljednje dane proveo uz umiruću suprugu.

Elizabeth Edwards napisala je dvije memoarske knjige, o tome kako se nosila sa smrću sina Wadea i o svojoj borbi s rakom, koje su bile "besteselleri" u knjižarama.

Zalagala se za reformu zdravstva, a u maju 2008., svjedočila je pred senatskim odborom o izazovima i mogućnostima u liječenju raka.