Svijet
14

Umjetnička instalacija na kojoj je Hitler uznemirila Berlin

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kontroverzna umjetnička instalacija u Berlinu, u kojoj lice Adolfa Hitlera osvjetljava zgradu u centru njemačke prijestolnice, šokirala je mnoge stanovnike tog grada, javljaju u subotu lokalni mediji.

Jedan vozač je bio toliko šokiran kad je ugledao tu instalaciju, koja je izložena u sklopu jednomjesečnog festivala osvjetljenja, da je pozvao policiju, prenosi agencija Tanjug.

Hitler je jedno od dvanaest poznatih lica koja su odabrana da budu dio umjetničkog projekta dizajnera svjetlećih tijela Andreasa Boehlkea za učešće na festivalu "Berlin svijetli", koji će trajati mjesec dana.

Hitlerovo lice, čije se oči pomjeraju kao da koluta očima, osvjetljava zgradu na trgu Leipziger, dok se u pozadini vidi niz nacističkih zastava sa zatamnjenim kukastim krstom.

Instalacija je postavljena samo nekoliko stotina metara od bunkera u kojem je Hitler 1945. godine počinio samoubistvo.

Na zgradi se nalazi i lice ozloglašenog šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa, koji viče: "Da li želite kompletan rat?"

Isticanje nacističkih simbola koji glorificiraju Treći rajh su u Njemačkoj zabranjeni, ali je policija objasnila da je instalacija sa likovima Hitlera i Goebbelsa dobila odobrenje, budući da je riječ o umjetničkom djelu.