Eksperiment u Bavarskoj
151

Umjetna inteligencija u luteranskoj crkvi u Njemačkoj samostalno održala svoju prvu misu

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pred više od 300 ljudi, personificiran avatarom bradatog čovjeka, ChatGPT chatbot, održao je propovijed u petak ujutro u eksperimentalnoj luteranskoj crkvi koji je gotovo u potpunosti stvorila umjetna inteligencija (AI).

"Dragi prijatelji, čast mi je stajati ovdje i propovijedati vam kao prvoj umjetnoj inteligenciji na ovogodišnjoj konvenciji protestanata u Njemačkoj", rekao je avatar bezizražajnog lica i monotonog glasa.

Četrdesetominutnu službu, uključujući propovijed, molitve i muziku, kreirali su ChatGPT i Jonas Simmerlein, teolog i filozof sa Univerziteta u Beču.

"Ja sam osmislio ovu uslugu, ali zapravo sam je radije pratio, jer bih rekao da oko 98 posto dolazi iz mašine", rekao je 29-godišnji naučnik za Associated Press.

Služba AI crkve bila je jedan od stotina događaja na kongresu protestanata u bavarskim gradovima Nirnbergu i susjednom Fuerthu, i izazvala je tako veliko interesovanje da su ljudi formirali dugi red ispred neogotičke zgrade iz 19. stoljeća na sat vremena prije nego što je počelo.

Sama konvencija, Deutscher Evangelischer Kirchentag na njemačkom, održava se svake dvije godine u ljeto na drugom mjestu u Njemačkoj j i privlači desetine hiljada vjernika da se mole, pjevaju i razgovaraju o svojoj vjeri. Oni također govore o aktuelnim svjetskim poslovima i traže rješenja za ključna pitanja, među kojima su ove godine globalno zagrijavanje, rat u Ukrajini i umjetna inteligencija.

Ovogodišnje druženje održava se od srijede do nedjelje pod motom "Sada je vrijeme". Taj slogan je bila jedna od rečenica kojom je Simmerlein hranio ChatGPT-u kada je zamolio chatbot-a da razvije propovijed.

"Rekao sam vještačkoj inteligenciji 'Mi smo na crkvenom kongresu, vi ste propovjednik, kako bi izgledala crkvena služba?'", rekao je Simmerlein. Zamolio je i da se uvrste psalmi, kao i molitve i blagoslov na kraju.

"Završite sa prilično solidnom crkvenom službom", rekao je Simmerlein, zvučeći gotovo iznenađeno uspjehom svog eksperimenta.

Zaista, vjernici u crkvi su pažljivo slušali dok je umjetna inteligencija propovijedala o ostavljanju prošlosti iza sebe, fokusiranju na izazove sadašnjosti, prevladavanju straha od smrti i nikad gubljenja povjerenja u Isusa Krista.

Čitav servis su „vodila“ četiri različita avatara na ekranu, dvije mlade žene i dva mladića.

Ponekad je avatar generiran umjetnom inteligencijom nehotice privukao smijeh, kao kada je koristio floskule i rekao posjetiocima crkve mrtvim izrazom da bismo "održali svoju vjeru, moramo se moliti i redovno ići u crkvu."

Heideros Schmidt, 54-godišnjakinja koja radi u IT-u, rekla je da je bila uzbuđena i radoznala kada je usluga počela, ali je smatrala da je to sve više odvraćalo kako je odmicalo.

"Nije bilo srca i duše", rekla je.

"Avatari uopšte nisu pokazivali emocije, nisu imali govor tijela i pričali su tako brzo i monotono da mi je bilo veoma teško da se koncentrišem na ono što su govorili", dodala je.

Simmerlein je rekao da mu nije namjera zamijeniti svećenike umjetnom inteligencijom. Umjesto toga, on vidi korištenje AI kao način da im pomogne u svakodnevnom radu u njihovim skupštinama.

Neki pastori traže inspiraciju u literaturi, kaže on, pa zašto ne pitati i AI za ideje u vezi s nadolazećom propovjedom. Drugi bi željeli imati više vremena za individualno duhovno vođenje svojih župljana, pa zašto ne ubrzati proces pisanja propovijedi uz pomoć chat bota kako bi našli vremena za druge važne dužnosti.

"Umjetna inteligencija će sve više preuzimati naše živote, u svim svojim aspektima", rekao je Simmerlein.

"I zato je korisno naučiti se nositi s tim", dodao je.