"Teren Amerike"
22

Uloga Kine u Saudijskoj Arabiji i Iranu je težak test za SAD

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Iznenadni dogovor između Irana i Saudijske Arabije o ponovnom uspostavljanju diplomatskih veza vraća fokus Amerike jer sadrži element zbog kojeg će u Washingtonu izazvati duboku nelagodu, a to je uloga Kine kao mirovnog posrednika u regiji u kojoj SAD već dugo ima utjecaj.

Dogovor je objavljen nakon četiri dana prethodno neobjavljenih razgovora u Pekingu između bliskoistočnih rivala.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je u petak da, iako Washington nije direktno uključen, Saudijska Arabija je obavještavala američke dužnosnike o pregovorima s Iranom, prenosi Reuters.

Odnosi između SAD-a i Kine postali su vrlo sporni oko pitanja u rasponu od trgovine do špijunaže gdje se sve više dvije sile takmiče za utjecaj u dijelovima svijeta daleko od vlastitih granica.

Čini se da je Kirby umanjio značaj umiješanosti Kine u događaje od petka, rekavši da Bijela kuća vjeruje da je unutrašnji i vanjski pritisak, uključujući učinkovito saudijsko odvraćanje od napada iz Irana ili njegovih opunomoćenika, na kraju dovelo Teheran za stol.

Ali bivši visoki dužnosnik SAD-a i UN-a Jeffrey Feltman rekao je da je uloga Kine, a ne ponovno otvaranje ambasade nakon šest godina, najvažniji aspekt sporazuma.

"Ovo će se protumačiti, vjerojatno tačno, kao šamar Bidenovoj administraciji i kao dokaz da je Kina sila u usponu", rekao je Feltman, saradnik na Institutu Brookings.

Sporazum dolazi u trenutku kada Iran ubrzava svoj nuklearni program nakon dvije godine neuspjelih pokušaja SAD-a da oživi sporazum iz 2015. koji je imao za cilj zaustaviti Teheran u proizvodnji nuklearne bombe.

Ti su napori zakomplikovani nasilnim gušenjem protesta iranskih vlasti i oštrim američkim sankcijama Teheranu zbog optužbi za kršenje ljudskih prava.

Brian Katulis, iz Instituta za Bliski istok, rekao je da za SAD i Izrael sporazum nudi "novi mogući put" za oživljavanje zastalih pregovora o iranskom nuklearnom pitanju, s potencijalnim partnerom u Rijadu.

"Saudijska Arabija je duboko zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa", rekao je.

Sporazum od petka također nudi nadu za trajniji mir u Jemenu, gdje se sukob koji je izbio 2014. naširoko smatra posrednim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

Primirje uz posredovanje UN-a dogovoreno prošlog aprila uglavnom se održalo unatoč isteku u oktobru bez dogovora između strana o produljenju.

Uključivanje Kine u posredovanje u dogovoru moglo bi imati "značajne implikacije" za Washington, rekao je Daniel Russel, najviši američki diplomat za istočnu Aziju za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Russel je rekao da je neobično da Kina sama djeluje kako bi pomogla u postizanju diplomatskog dogovora u sporu u kojem nije bila stranka.