Oliwia Dabrowska
3

"Uloga djevojčice u crvenom u 'Schindlerovoj listi' mi je ostavila traume"

Klix.ba
Oliwia u filmu "Schindlerova lista" i danas
Oliwia u filmu "Schindlerova lista" i danas
Djevojčica u crvenom, koja u kultnom filmu "Schindlerova lista" postaje motiv Oskaru Schindleru za spašavanje života više od 1.000 Jevreja upućenih u koncentracione logore, progovorila je o ovoj ulozi koja joj je, kako kaže, promijenila život i donijela traume.

Oliwia Dabrowska danas ima 24 godine, a uloga djevojčice u crvenom kaputu iz 1993. godine donijela joj je mnogo neželjene pažnje i godinama je traumatizirala.

"Bilo me sramota što sam u filmu i ljutila sam se na svog oca i majku što su drugima govorili o mojoj ulozi", izjavila je za The Times ova studentica iz Krakova. "Ljudi su mi govorili: Ovo mora da ti je veoma važno, mora da znaš puno toga o holokaustu".

Režiseru filma Stevenu Spielbergu obećala je da neće gledati film dok ne navrši 18 godina, ali je sa 11 to obećanje prekršila. Kaže da je bila užasnuta viđenim. Jedna od scena koje su joj najteže pale bila je ona u kojoj oficir SS trupa sa svog prozora nasumično puca na žene i djecu.

Oliwia se danas osjeća počastvovanom što je bila dio jednog ovakvog filma, ali joj je dugo trebalo da nauči kako se nositi s tim.

Film je baziran na istinitoj priči o nacističkom industrijalcu Oskaru Schindleru, koji je spasio više od 1.200 Jevreja u vrijeme holokausta. "Schindlerova lista" ove godine obilježava 20. godišnjicu nastanka, a film je osvojio sedam Oscara, sedam nagrada BAFTA i tri Zlatna globusa.