Podrška u prvom čitanju
0

Ukrajinski parlament glasao o zabrani pravoslavne crkve zbog veza sa Rusijom

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina je na korak do toga da zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve koju vlasti optužuju za bliske odnose s Rusijom. Ukrajinski parlament je jučer odobrio zakon kojim bi se zabranio rad ove crkve nakon optužbi Kijeva da sarađuje sa Rusijom.

Ukrajinska pravoslavna crkva poriče optužbe Kijeva i kaže da bi ovaj zakon bio neustavan.

Yaroslav Zheleznyak, član parlamenta, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su poslanici glasali za podršku prijedloga zakona u prvom čitanju, piše The Guardian.

Da bi zakon stupio na snagu mora biti podržan u drugom čitanju i odobren od strane predsjednika.

Zakon bi zabranio djelovanje vjerskih organizacija povezanih sa centrima utjecaja u Rusiji, a takve aktivnosti bi mogle biti okončane sudskim putem.

Poslanica Irina Herashchenko rekla je da je glasanje historijsko i opisala ga kao prvi korak ka uklanjanju "moskovskih sveštenika sa ukrajinske zemlje".

Opisujući sebe kao "nezavisnu i odvojenu crkvu" Ukrajinska pravoslavna crkva je optužila Kijev da pokušava da je predstavi kao povezanu sa Ruskom pravoslavnom crkvom i da svoje ukrajinske sveštenike i vjernike prikaže kao "agente Ruske Federacije".

Ukrajinska služba sigurnosti saopćila je u četvrtak da je protiv predstavnika crkve od ruske invazije prošle godine pokrenuto 68 krivičnih postupaka, uključujući optužbe za izdaju.