Svijet
19

Ukrajinski milijarder Dmitro Firtaš platio rekordnu kauciju od 125 miliona eura

SRNA/Tanjug
Ukrajinski oligarh Dmitro Firtaš oslobođen je iz zatvora u Austriji nakon što je platio rekordnu kauciju u iznosu od 125 miliona eura, uz obećanje da neće napustiti zemlju, saopštile su danas austrijske vlasti.

"Kaucija je položena na bankovni račun Višeg regionalnog suda u Beču. Dmitro Firtaš je nakon toga oslobođen", navodi se u saopštenju suda.

Firtaš je uhapšen u Beču 12. marta na osnovu naloga za hapšenje iz SAD objavljenog nakon duge istrage američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini Firtaš (48) tražen je u SAD prema sumnji za mito i formiranje kriminalne organizacije.

On tvrdi da je hapšenje politički motivisano.

Firtaš, prijatelj bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, optužio je Washington da je njegovo hapšenje izvršeno iz isključivo političkih razloga i da je povezano s rusko-ukrajinskom krizom zbog Krima, što austrijske i američke vlasti negiraju.

Firtaš je, prema tvrdnjama medija, važio za jednog od glavnih sponzora protekle kampanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Austrijski sud treba da odluči o zahtjevu za izručenje američkim vlastima. Firtašov advokat, bivši ministar pravosuđa Austrije Dieter Boehmdorfer uložio je žalbu na zahtjev američkih vlasti.

U Austriji ne postoje, kako je istaknuto u Beču, nikakvi postupci protiv Firtaša.

Vlasti u Washingtonu istražuju Firtašovo poslovanje od 2006. godine, podsjetila je agencija Reuters

Državno tužilaštvo u Chicagu optužilo je Firtaša, koji je u Ukrajini odlično politički umrežen, za korupciju u poslovanju.

Firtaš je, prema američkom magazinu Forbes, jedan od najbogatijih Ukrajinaca sa imovinom u vrijednosti od 2,4 milijardi eura.