"Prijateljska vatra"
5

Ukrajinski mediji su otkrili zbog čega gine najviše ruskih vojnika u Ukrajini

I. M.
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
Tokom invazije na Ukrajinu, ruska vojska je stradala ne samo u borbama, već je pretrpjela i neborbene gubitke, uključujući i "prijateljsku vatru", iako rusko Ministarstvo odbrane krije statistiku.
Istraga ukrajinskog medija "Važne priče" tvrdi da nemar nadređenih, loš kvalitet vojne obuke iscrpljuju ruske trupe i prije nego što budu poslate na front.

Jedan od najčešćih uzroka smrti vojnika je nepažljivo korištenje oružja. U presudama garnizonskih vojnih sudova koje je medij proučavao, ponovljena je otprilike isti scenario: vojnik je zaboravio staviti osigurač na oružje i slučajno ili iz zabave pucao u kolegu.

Također, pijanstvo u vojsci, nemar nadređenih, nemogućnost upotrebe vojne opreme i svađe često dovode do smrti vojnika.

Konzumiranje alkohola na poslu glavni je uzrok incidenata u vojsci, poput ranjavanja, sukoba, ubistava, barem u područjima izvan borbene zone, kažu vojni stručnjaci iz Conflict Intelligence Team-a.

Na broj ovakvih gubitaka utiče i nizak nivo osposobljenosti komandnog osoblja i nizak nivo profesionalne obuke ruskog vojnog osoblja, kažu analitičari.

Kao primjer poslužio je slučaj kada je vojnik Stanislav Bolkunov ubio kolegu te zbog toga osuđen na 10 godina zatvora. Drugim vojnicima je rekao da je pucao jer je "želio da se oslobodi napetosti i nije našao drugi izlaz".

Ubistva kolega na ratištu u Ukrajini ne spadaju u presude vojnih sudova. Vojska se često nađe pod vatrom svojih zbog problema u komunikaciji i gađanju ciljeva, piše portal "Ukrainska pravda".

Prema nepotvrđenim informacijama, do 10. mjeseca rata udio ruskih gubitaka od prijateljske vatre premašio je globalnu konvencionalnu normu.