Sporazum iz Minska
0

Peskov komentirao izjave Angele Merkel: Imamo razlog zašto ne vjerujemo njihovim potpisima

V. K.
Dmitrij Peskov i Angela Merkel
Dmitrij Peskov i Angela Merkel
Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov komentirao je izjave Angele Merkel o sporazumima iz Minska te je rekao kako je to još jedan dokaz nedostatka povjerenja između Rusije i zapadnih zemalja.
Prije nekoliko dana, bivša njemačka kancelarka u intervjuu za Die Zeit komentirala je situaciju u Ukrajini i pregovore koji su prethodili ratu, što uključuje i sporazume iz Minska.

Između ostalog, ona je naglasila kako je Ukrajian iskoristila dobijeno vrijeme kako bi postala vojno jača te se adekvatno suprotstavila Rusiji.

"Sporazum iz Minska iz 2014. godine bio je pokušaj da se Ukrajini da na vremenu. Oni su to vrijeme iskoristili kako bi postali jači kao što to danas možemo vidjeti. Ukrajina iz 2014. godine nije Ukrajina danas", rekla je Merkel.

Upravo zbog ove izjave oglasili su se brojni ruski zvaničnici, uključujući i Peskova.

"Nedostaje nam međusobno povjerenje. Naravno, imamo sve razloge da ne vjerujemo njihovim riječima i potpisima", poručio je Peskov.

Nešto ranije, izjave Angele Merkel komentirao je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je stavove bivše kancelarke ocijenio razočaravajućim.

"Iznenađujuće su riječi Angele Merkel da su sporazumi iz Minska bili pokušaj da se kupi vrijeme te da Ukrajina postane jača. Ovo je razočaravajuće. Nisam očekivao da ću ovo čuti od bivše savezne kancelarke", rekao je ruski predsjednik.