Svijet
0

Ukrajinski intelektulci traže pomilovanje za Juliju Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Grupa ukrajinskih intelektualaca, umjetnika, heroja i javnih ličnosti zatražila je u srijedu od predsjednika države Viktora Juščenka da oslobodi bivšu premijerku Juliju Timošenko, koja je osuđena na sedam godina robije zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora.

"Duboko smo uznemireni naelektrisanom društvenom i političkom situacijom u zemlji koja je nastala kao rezultat presuda Pečerskog okružnog suda i Apelacionog suda u Kijevu i nepravedne i provokativne kazne u slučaju opozicione čelnice Julije Timošenko", navedeno je u pismu.

Njegovi potpisnici, među kojima su nosilac najvišeg nacionalnog priznanja "Ševčenkove nagrade" Dmitrij Pavličko, heroj Ukrajine Levko Lukjanenko i doktor prava Vladimir Vasilenko, apelovali su na Juščenka da potpiše "dekret o potpunom oslobadjanju Timošenko od izdržavanja nepravedne kazne".

"Molimo vas da razmotrite ovo pismo kao naš formalni zahtijev za pomilovanje Julije Timošenko", naveli su potpisnici apela, ocijenivši da je presuda politički motivisana, nezakonita i da predstavlja ismijavanje demokratije, slobode i ljudskih prava.

Bivša premijerka osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnog ugovora s Rusijom o uvozu gasa.

Evropska unija, Vijeće Evrope i zapadna javnost ocijenili su da je presuda Timošenko politićčki motivisana i tražili su od vlasti da je preispita, napomenuvši da je progon političkih neistomišljenika prepreka za nastavak evroatlantskih integracija.