|

SAD pozvale Ukrajinu da oslobodi Juliju Timošenko

SAD pozvale Ukrajinu da oslobodi Juliju Timošenko
0
F
FENA
28.12.2011. u 10:00
3
komentara
0

dijeljenja
SAD pozvale Ukrajinu da oslobodi Juliju Timošenko Julija Timošenko
Sjedinjene Američke Države pozvale su u utorak Ukrajinu da oslobodi bivši ukrajinsku premijerku i pripadnicu opozicije Juliju Timošenko, koja je u oktobru osuđena na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a čija je žalba na presudu odbačena prošlog petka.
State Department je izrazio razočaranje presudom ukrajinskog Apelacionog suda, dodavši da bi Julija Timošenko i ostali politički zvaničnici koji su osuđeni trebali imati pravo u potpunosti učestvovati u političkom životu Ukrajine.

Timošenko, koja je predvodila „narandžastu revoluciju 2004. godine, u zatvoru je od augusta. Osuđena je jer je dok je bila na premijerka bez odobrenja vlade potpisala ugovore o kupovini ruskog plina - prema optužnici nepovoljne za Ukrajinu. Timošenko će također morati vratiti 100 miliona eura koliko je državna kompanija izgubila nakon spornog ugovora.

Washington je pozvao ukrajinsku vladu da oslobodi Juliju Timošenko i ostale političke zatvorenike. "Smatramo da je njihovo pravo da u potpunosti učestvuju u političkom životu zemlje, uključujući i parlamentarne izbore koji su predviđeni za iduću godinu", ističe se u saopćenju.

U pritvoru se nalaze i bivši ministar policije, ministar za zaštitu životne sredine i zamjenik ministra pravde.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...