Domaća proizvodnja
20

Ukrajinska vojska dobila tri puta više dronova ove godine u poređenju sa 2023.

S. M.
Ukrajina je do sada ove godine isporučila svojim oružanim snagama tri puta više bespilotnih letjelica nego u cijeloj 2023., rekao je visokivojni zvaničnik, dok ukrajinske snage ubrzavaju upotrebu dronova u ratu protiv Rusije.

"Ovaj proces se nastavlja i samo će rasti", rekao je pukovnik Vadym Sukharevskyi.

Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije skoro 26 mjeseci, nastoji da poveća svoju domaću proizvodnju oružja i korištenje inovativnih tehnologija kako bi se takmičila sa svojim mnogo većim i bogatijim neprijateljem.

Devedeset devet posto dronova koje koristi ukrajinska vojska proizvedeno je u zemlji, rekao je Suharevskyi.

"Nije tajna da se naša ograničenja resursa u artiljeriji nadoknađuju dronovima, kao što su FPV (pogled iz prvog lica) i dronovo za izbacivanje", rekao je novinarima, pozivajući se na neravnotežu artiljerijske vatrene moći između Ukrajine i Rusije koju analitičari smatraju šest prema jedan u korist Rusije.

Kako je ukrajinska vojska logistički i brojenm vojnika nadjačana na frontu, ruske snage povećavaju pritisak duž cijele linije fronta i postepeno ostvaruju dobitke.

Povećana upotreba bespilotnih letjelica s obje strane pomjerila je sukob s bojnog polja na napade na vojnu, energetsku i transportnu infrastrukturu.

Ukrajinske bespilotne letjelice (UAV), korištene za gađanje ciljeva unutar Rusije posljednjih mjeseci, sada mogu gađati ciljeve udaljene više od 1.200 km, rekao je Suharevskyi.

Oleksandr Kamišin, ukrajinski ministar strateške industrije, rekao je da su ukrajinski proizvođači oružja podstakli i vojni i ekonomski napredak u zemlji.