Zločin koji je potresao svijet
0

Ukrajinka koju su silovali i zapalili izgubila bitku za život

Sarajevo-x.com
Oksana Makar
Oksana Makar
Žrtva grupnog silovanja Oksana Makar, koju su trojica mladića gušili i zapalili, preminula je u bolnici u Mykolayivu tri sedmice nakon što je bila žrtva jednog od najgnusnijih zločina, koji je potresao Ukrajinu.

Smrt nesretne djevojke je potvrdila šefica Komiteta za zdravlje Tetyana Bahteeva, kao i načelnik Odjeljenja za opekotine u Donetsk medicinskom centru, gdje je Oksana bila prebačena 16. marta, nakon što je ustanovljeno da joj je 55 posto kože izgorjelo.

Osamnaestogodišnju djevojku su građevinski radnici pronašli u kanalu, zamotanu u deci koja je gorjela. Ustanovljeno je da je bila žrtva grupnog silovanja, da su je zatim mladići pokušali ugušiti, a nakon što im to nije uspjelo zamotali su je u deku, zapalili i ostavili u kanalu. Jedan od počinilaca je snimio zločin i čak ostavio svjedočenje na YouTubeu.

Dvojica optuženih, sin predsjednika regionalne uprave Maksim Prisjažnjuk (23) i sin regionalnog javnog tužioca Artjom Pogosijan (21), 9. marta su pozvali Makarovu u stan zajedničkog prijatelja Krasnošeka.

Tu su je, kako optužba tvrdi, silovali, pokušali da je zadave, a zatim je zamotali u čaršaf, bacili u jarak na gradilištu i zapalili.

Počinioci zločina su pušteni na slobodu zbog navodnog "nedostatka dokaza".