Zelenski potpisao zakon
40

Ukrajinci zabranili nazive mjesta koja se mogu povezati s Rusijom, uklanjaju se i spomenici

V. K.
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji se odnosi na geografske nazive mjesta u Ukrajini, a u kojem se ističe kako se više ništa ne smije imenovati po imenima koja se vežu za Rusiju i osobe iz Rusije.

Prema pisanju ukrajinskih medija, Zakon o geografskim nazivima potpisan je u petak, a kako je naglašeno s ovakvim dokumentom će se utjecati na dekolonizaciju i racionalizaciju upotrebe geografskih imena u naseljenim područjima Ukrajine.

"Zakon zabranjuje davanje imena koja simboliziraju ili veličaju Rusiju, datume, događaje ili pojedince koji su izvršili agresiju na Ukrajinu ili bilo koju drugu državu. Zakon se odnosi i na totalitarnu politiku i praksu u vezi s progonom zbog kritiziranja totalitarnog sovjetskog ili ruskog režima", pojašnjava se.

Također, naglašava se kako se ovakvim zakonskim rješenjem zabranjuje uveličavanje imena ili simbola okupatorske države ili njenih istaknutih historijskih mjesta i gradova.

"Zakon će stupiti na snagu tri mjeseca nakon objavljivanja. Nakon toga, organi samouprave i vojne uprave moraju u roku od šest mjeseci osloboditi javni prostor od simbola 'ruskog svijeta'. To znači da će demontirati spomenike, preimenovati ulice i druge objekte", rekao je zastupnik u Parlamentu Ukrajine Vladimir Vjatrovič.

Na ovaj način Ukrajinci, kako naglašavaju, žele smanjiti utjecaj Rusije na unutrašnju politiku države te stvoriti uslove koji sprečavaju rusku propagandnu aktivnost i ubrzavaju desovjetizaciju Ukrajine.