Vrbuju političare
140

Ukrajinci tvrde: Rusi pripremaju referendum za stvaranje još jedne paradržave na našoj teritoriji

V. K.
Ruska vojska je prije nekoliko dana zauzela Herson (Foto: Shutterstock)
Ruska vojska je prije nekoliko dana zauzela Herson (Foto: Shutterstock)
Ukrajinski zvaničnik iz južnog dijela regije Herson izjavio je kako ruska vojska koja se nalazi u ovom dijelu Ukrajine vrši pritisak na regionalna vijeća te da traže raspisivanje referenduma o stvaranju još jedne ruske paradržave.

Naime, zamjenik regionalnog vijeća Hersona Serhij Klan izjavio je kako Rusi posljednjih nekoliko dana aktivno rade na pripremi referenduma koji bi trebao biti uvod u stvaranje narodne republike Herson.

Također, naglasio je kako su ruski vojnici već pitali lokalne zvaničnike da li su spremni za saradnju s ruskim trupama.

"Odlučno sam odbio saradnju s njima. Stvaranje narodne republike Herson pretvorilo bi našu regiju u beznadežnu rupu bez života i budućnosti", rekao je Klan te je pozvao i druge zvaničnike da odbiju saradnju.

Sličan princip, ruska vojska je primjenjivala i tokom početka rata u Ukrajini 2014. godine kada su separatisti iz regije Donbas preuzeli kontrolu nad ovom istočnoukrajinskom regijom te su proglasili uspostavljanje Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Ovakav status, Donjeck i Lugansk su zadržali sve do 2022. godine kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin donio odluku o priznanju Donjecka i Luganska.

Upravo ovaj potez, i odluka o provođenju "specijalne vojne operacije" bile su uvod u nastavak sukoba i pokretanje invazije na Ukrajinu koja je započela sredinom februara ove godine.