Protivazdušna odbrana
44

Ukrajinci šokirali Ruse: Srušili im tri borbena Su-34 aviona 40 kilometara od fronta

S. M.
Foto: Vitaly V. Kuzmin
Foto: Vitaly V. Kuzmin
Ukrajinski vojnici jučer su oborili tri ruska lovca-bombardera Su-34 na južnom frontu.

Informaciju je objavio komandant Vazduhoplovnih snaga Oružanih Snaga Ukrajine Mykola Oleshchuk.

"Danas su u podne na južnom frontu ooborena su tri ruska lovca-bombardera Su-34", rekao je Oleshchuk.

Komandant se zahvalio vojnicima na učinku.

Rušenje tri aviona moglo bi označiti prekretnicu u zračnoj bitci na jugu Ukrajine. Početkom oktobra, ukrajinski marinci su prešli široku rijeku Dnjepar i zauzeli, u naselju Krinky, mostobran na lijevoj obali, inače pod kontrolom Rusije, u Hersonskoj oblasti.

Ukrajinci su barem nakratko imali lokalnu nadmoć u vazduhu nad Krinkim zahvaljujući njihovom efikasnom elektronskom ratu, koji je prizemljio ruske dronove u tom području. Ali regionalno, Rusi su i dalje imali kontrolu nad vazduhom.

Uskoro su Su-34 ruskih zračnih snaga vršili svakodnevne letove kako bi ispalili satelitsko navođene rakete na mostobran Krynky sa udaljenosti od 40 kilometara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 25. novembra najavio da se Ukrajina sprema da rasporedi veoma moćnu protivvazdušnu odbranu u Odesi u blizini Heronske oblasti.

Tri sedmice kasnije ukrajinska protivvazdušna odbrana u Hersonu oborila je tri Su-34 neke od šest pilota u njima. Ruski helikopter pokupio je preživjele.

Dvomotorni, supersonični lovački bombarderi su neki od najnovijih u ruskom inventaru. Oni su takođe sve ugroženiji kako se rat u Ukrajini bliži trećoj godini. Za 22 mjeseca teških borbi, Rusija je izgubila najmanje 25 od svojih 150-ak Su-34.

Nije jasno koje su rakete Ukrajinci ispalili na ruske avione kod Krinkija. Vrijedi napomenuti da su ukrajinske zračne snage prošle sedmice dobile novu raketnu bateriju američke proizvodnje Patriot, svoju treću, iz njemačkih zaliha.