Teška situacija
40

Ukrajinci se žale saveznicima: "Na svaku granatu koju ispalimo, Rusi imaju tri"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ukrajina je upozorila svoje saveznike da se suočava s "kritičnim" nedostatkom granata u odnosu na Rusiju koja postavlja ispali tri puta više projektila na fronti svaki dan.

Ministar odbrane Rustem Umerov pisao je ove sedmice svojim kolegama iz Evropske unije opisujući ogroman brojčani nedostatak s kojim se njegove trupe suočavaju dok se pokušavaju oduprijeti novim ruskim napadima.

Rekao je da Ukrajina ne može ispaliti više od 2.000 granata dnevno preko linije fronte koja se proteže 1.500 kilometara. To je manje od trećine streljiva koje Rusija koristi.

Nestašice oružja u Ukrajini postaju sve gore iz dana u dan, dodao je Umerov, dok je pozivao svoje saveznike u EU da učine više kako bi ispunili svoje obećanje o isporuci milion granata. Rekao je da Ukrajina treba barem parirati vatrenoj moći koju je rasporedio njen neprijatelj.

"Obično pobjeđuje strana s najviše municju za borbu", rekao je Umerov, prema dokumentu.

EU je u srijedu priznala da će isporučiti jedva polovicu granata koje je obećala do roka u martu, odlučivši isporučiti još gotovo 600.000 do kraja godine.

Ukrajini treba 200.000 granata od 155 mm mjesečno, stoji u dokumentu. Moskva je na putu da dobije gotovo dvostruko veću količinu, prema estonskim procjenama, s oko milion granata koje dolaze iz Sjeverne Koreje.

Na sastanku ministara odbrane u srijedu, rečeno je da EU ima kapacitet za proizvodnju milion granata godišnje i očekuje da će udvostručiti taj kapacitet na dva miliona 2025. godine. SAD također pojačava proizvodnju granata kako bi pomogli Ukrajini zadovoljiti potrebe.