Traže pravo primirje
23

Ukrajinci pozvali Ruse da obustave vatru barem za Vaskrs: Mislite o ostatku svog ugleda

M. G.
Uništeno pozorište u Mariupolju
Uništeno pozorište u Mariupolju
Uprkos tome što danas pravoslavci obilježavaju svoj najveći blagdan Vaskrs, ruske trupe kontinuirano napadaju čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Ovo je na Twitteru napisao savjetnik Ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

"Trenutno Rusija bez prestanka napada Azovstal u Mariupolju. Područje na kojem se nalaze naši civili i vojnici napadano je teškim avio-bombama, artiljerijskom vatrom i intenzivnim okupljanjem snaga i opreme za napad. “Ko je naredio 'da se ne juriša'?” pita Podoljak.

On je iznio korake koje su ukrajinske vlasti predložile za rješavanje situacije u Mariupolju. U gradu će proglasiti "pravo uskršnje primirje", odmah organizovati humanitarni koridor za civile i dogovoriti posebnu rundu pregovora za evakuaciju ili razmjenu trupa.

"Pozivam Rusku Federaciju da razmotri ostatke svoje reputacije", rekao je Podoliak o prijedlogu.

Prethodnog dana, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, sa ruske strane, zaustavio je evakuaciju iz Mariupolja, ne pustivši autobuse koji su trebali evakuirati stanovnike grada u Zaporožju. Umjesto toga, okupljene je rastjerala vojska.

Podsjećamo, ruska strana je odbila da otvori humanitarni koridor za Mariupolj gdje se još uvijek u čeličani Azovstal nalaze ukrajinski vojnici i oko 1.000 civila.