Vođene borbe tokom dana
32

Ukrajinci napredovali kod Bahmuta, Rusi izveli neuspješne napade u Sumskoj oblasti i Donjecku

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odbrambene snage Ukrajine objavile su da su tokom dana napredovali otprilike jedan kilometar na sjevernom i južnom krilu oko Bahmuta.

Ovo je objavio Serhiy Cherevaty, portparol Istočne grupe snaga, koji je napomenuo da Oružane snage Ukrajine "drže inicijativu, nastavljaju jurišne akcije i uništavaju neprijatelja".

Prema njegovim podacima, Oružane snage su uništile 186 okupatora, ranile još 224, a zarobile osam. Također su uništili jedan tenk i borbeno vozilo pješadije, dvije artiljerijske mašine, tri protivtenkovska sistema, tri topa, PVO sistem Strela-10, šest skladišta municije, tri drona kamikaze Lancet i jedan Orlan-10 dron.

U međuvremenu, Generalštab Oružanih snaga izvijestio je da je ruska subverzivna obavještajna grupa bezuspješno pokušala da pređe državnu granicu Ukrajine u Sumskoj oblasti. Navode kako su diverzanti pretrpjeli gubitke i povukli se.

Navečer su Rusi pokrenuli ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta u rejonima Hryhorivka i Minkivka, ali Ukrajinci tvrde da je to bilo bezuspješno.

Nedavno je ukrajinska vojska u oblasti Donjecka zauzela nekoliko položaja koji su bili pod okupacijom od 2014. godine.