Veliki domet
24

Ukrajinci najavljuju pandan ruskim dronovima: "Leteći mopedi" od šperploče letjet će sve do Moskve

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ukrajinska fabrika Terminal Autonomy je predstavila novu vrstu kamikaza drona velikog dometa. Strojevi AQ-400 Scythe (u prijevodu kosa) navodno su već uključeni u napade na ruski teritorij, ali detalji nisu objavljeni.

Trenutno se proizvodi pedesetak komada mjesečno, u drugom kvartalu sljedeće godine trebalo bi biti deset puta više.

"Cilj nam je hiljadu komada mjesečno. Ali povećati proizvodnju tako brzo u jednom tromjesečju nije realno", rekao je australski dizajner i suosnivač tvrtke Terminal Autonomy Francisco Serra-Martins za časopis Forbes.

Glavna prednost novog drona je njegova niska cijena koja se kreće od 15 hiljada dolara. Pravi se bez sofisticirane tehnologije, bez skupih materijala.

Ima samo jedan cilj, isporučiti bojevu glavu od četrdeset kilograma na odredište. Trup je izrađen od šperploče, što zahvaljujući nabavi materijala od srodnih proizvođača namještaja omogućuje jednostavno povećanje proizvodnje. Da se radi na 3D printerima, masovna proizvodnja bila bi teža i skuplja.

"Dron će se spustiti na niže položaje tek kada strmoglavo padne na cilj. Visinomjer koristimo samo da izbjegnemo teren i zračni udar", napominje dizajner, ukazujući na taktiku u kojoj raketa ili kamikaza dron eksplodira tačno iznad mete, uzrokujući da šrapneli uzrokuju mnogo veću štetu.

AQ-400 Scythe može biti opremljen i videovezom, tako da u dometu radio-signala može poslužiti kao FPV dron za navođeni napad. Međutim, za tu stavku je potreban dodatni novac.

Njegova primarna svrha trebala bi biti napadi na unaprijed programirane ciljeve kao što su veliki centri, sistemi protuzračne odbrane, skladišta streljiva ili zračne baze.

Ukrajinski ekvivalent iranskim bespilotnim letjelicama Shahed

Prema analitičarima, AQ-400 Scythe može se smatrati ukrajinskim ekvivalentom iranskih bespilotnih letjelica Shahed. Rusija je nedavno započela u Tatarstanu vlastitu proizvodnju.

Masovni zračni napadi sporih kamikaza bespilotnih letjelica s rasponom krila od 3,5 metara početkom zime ponovno su se pojačali, a vjeruje se da će Rusija ponovno pokušati osakatiti ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Ukrajinci uspijevaju oboriti oko 80 posto Shaheda, ali troše skupo streljivo za sisteme protivzračne odbrane pri zaštiti strateških ciljeva.

Sličnost AQ-400 sa Shahedom primijećena je i u Rusiji, gdje se novi ukrajinski proizvod, uprkos primitivnom dizajnu, definitivno ne shvata olako.

O tome svjedoče komentari ruskih vojnih analitičara na Telegramu. Na platformi se širi strah od nadolazećeg vala napada "letećih mopeda" na ciljeve duboko u ruskoj pozadini.

"Bez obzira na prividnu 'ružnoću' drona, ova vrsta letjelice danas nam je glavna prijetnja. Jeftinost i jednostavnost proizvodnje te 'plastificiranje' neprijateljskih ofanzivnih sredstava dovest će do toga da će slične bespilotne letjelice biti montirane u svakom podrumu", upozorava popularni prorežimski kanal Dva majora.