Potpis predsjednika Janukoviča
1

Ukrajina: Usvojen kontroverzni zakon o ruskom jeziku

FENA
Viktor Janukovič
Viktor Janukovič
Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič potpisao je u srijedu kontroverzni zakon kojim će ruski jezik dobiti status regionalnog, uprkos tome što kritičari upozoravaju da bi to moglo da znatno podijeli ovu tradicionalnu dvojezičnu zemlju.

Zakon o osnovnim principima politike zvaničnog jezika predviđa da ukrajinski jezik i dalje bude jedini državni jezik, ali se proširuju prava u upotrebi jezika nacionalnih manjina, tako da je ruski dobio status regionalnog u 13 od 27 regiona u kojima ima najmanje 10 odsto stanovnika kojima je on maternji jezik, prenosi Itar-tass.

Novi zakon državnim institucijama i predstavnicima lokalnih vlasti dopušta upotrebu ruskog jezika u oblastima zemlje gdje stanovništvo govori tim jezikom.

Janukovič je nakon potpisivanja zakona ustanovio i radnu grupu za jezike, koja će, između ostalog, imati zadatak da unaprijedi upotrebu ukrajinskog, javlja France Presse.

Kritičari zakona ističu da će se krhka lingvistička ravnoteža u zemlji poremetiti ovakvim unapređenjem statusa ruskog jezika i time što se milioni Ukrajinaca koji govore ruski neće podsticati da nauče da govore ukrajinski jezik.

Takođe se strahuje da će ovaj zakon Ukrajinu još više približiti Rusiji, a udaljiti od Zapada, a smatra se i da Janukovič na ovaj način nastoji da kupi glasove na istoku zemlje, gde dominira ruski jezik, uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u oktobru.

Zakon je svojevremeno izazvao žučne diskusije, pa čak i tuču, u ukrajinskom parlamentu, gdje je njegov nacrt usvojen prošlog mjeseca, kao i brojne ulične proteste praćene sukobima.