Imaju dokaze
9

Ukrajina tvrdi: Ruske obavještajne službe stoje iza ovosedmičnih hakerskih napada

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajina tvrdi kako ima dokaz da su ruske obavještajne službe bile uključene u hakerske napade čija su meta bili poslovi širom svijeta ranije ove sedmice.

Obavještajna služba Ukrajine (SBU) objavila je kako ima podatke koji upućuje na povezanost s napadom koji je izveden na Kijevu decembru. Ukrajinske firme prve su prijavile problem s malicioznim softverom u utorak, prije nego se proširio.

Moskva je negirala uključenost kazavši kako su navodi neosnovani. Podsjetimo, virus je poremetio IT sisteme širom svijeta, "ledio" kompjutere i zahtijevao otkupninu u digitalnoj valuti Bitcoin kojoj se ne može ući u trag. Ipak, u napadu su pogođene i mnoge ruske firme zbog čega neki kompjuterski stručnjaci misle da Rusija nije uključena u ovaj hakerski napad.

Ukrajinska SBU objavila je kako su pronašli podatke koji ovaj napad povezuju s onim iz decembra, a za koji imaju dokaze da je izvela Rusija. Cilj je bio napraviti haos u državnim operacijama Ukrajine i privatnim kompanijama, te uzrokovati političku destabilizaciju.

Policija je dobila oko 1.000 prijava za 24 sata tokom hakerskih napada. Ukupno 150 kompanija je podnijelo prijavu policiji. U decembru prošle godine meta su bili finansijski, transportni i energetski sistemi. Rezultiralo je nestankom struje u Kijevu.

Napad koji se dogodio ove sedmice dešava se dvije sedmice nakon drugog globalnog napada poznatog kao WannaCry koji je uzrokovalo velike probleme u zdravstvu Velike Britanije.