Svijet
26

Ukrajina pokrenula "antiterorističku operaciju" na istoku zemlje, civilima poručeno da ostanu u kućama

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajinske snage sigurnosti pokrenule su danas akciju protiv proruskih grupa koje su u Slavjansku, na istoku zemlje, zauzele zgradu policije i Državne sigurnosti.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov saopštio je da su snage sigurnosti pokrenule "antiterorističku operaciju u cilju okončanja aktivnosti separatista" u Slavjansku, preneo je Reuters.

Ukrajinske sigurnosne snage su danas pokrenule "antiterorističku operaciju u cilju okončanja aktivnosti separatista" u gradu Slavjansku na istoku zemlje, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

"U Slavjansku je pokrenuta antiteroristička operacija. Njome rukovodi antiteroristička jedinica državne sigurnosne službe", napisao je Avakov na svom profilu na Facebooku.

On je apelovao da civili ne napuštaju svoje domove i da ne prilaze prozorima.

Ukrajinski ministar je dodao da su u Slavjansk poslati pripadnici svih sigurnosnih jedinica iz čitave zemlje.

Grupa od najmanje 20 naoružanih ljudi zauzela je jučer prvo zgradu policije u Slavjansku, a kasnije i zgradu Državne sigurnosti u istom gradu na istoku Ukrajine, navodi se u saopštenju regionalne policije iz Donjecka.

Proruski demonstranti su nešto kasnije također uspostavili kontrolne punktove na putevima u Slavjansku.

Proruske grupe zauzele su i zgradu policije u Kramatorsku, takođe na istoku Ukrajine, čemu je prethodio oružani sukob sa policijom koja je pokušala da brani objekat od napadača koji su upali unutra, tvrde lokalni mediji i očevici.

Time je produbljen spor Ukrajine sa Moskvom koji bi, između ostalog, mogao omesti isporuke gasa širom evropskog kontinenta.