Svijet u opasnosti
27

Ukrajina optužila Rusiju da je postavila eksploziv u nuklearnu elektranu Zaporožje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Oružane snage Ukrajine upozorile su sugrađane da bi Rusi uskoro mogli početi s pripremama za provokacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje a na krovove dviju elektrana postavili su predmete slične eksplozivu.

“Oružane snage Ukrajine službeno obavještavaju građane o mogućoj pripremi, u bliskoj budućnosti, provokacije na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, koji je od 4. marta 2022. okupiran od ruskih terorista", saopćio je ukrajinski generalštab.

Operativni podaci govore da su danas na vanjskom krovu trećeg i četvrtog bloka elektrane postavljene nepoznate naprave slične eksplozivnim punjenjima. Prema vojsci, njihova detonacija ne bi trebala oštetiti pogonske jedinice, ali može stvoriti sliku granatiranja od ukrajinskih snaga.

"Oružane snage Ukrajine ne krše norme međunarodnog humanitarnog prava, prate i kontroliraju situaciju i spremne su djelovati pod bilo kojim uvjetima. Nikakva provokacija neprijatelja neće proći", naglasio je Glavni štab.

"Kijev će u srijedu navečer napasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i kamikaza dronovima", rekao je Renat Karchaa, savjetnik šefa Rosenergoatoma, prilikom gostovanja na ruskoj televiziji.

Također je optužio Ukrajinu da planira ispustiti municiju sa radioaktivnim otpadom iz aviona. Karcha tvrdi i da Ukrajina kao alternativni plan ima ispaljivanje raketa Tocka-U napunjenih radioaktivnim otpadom.

Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi i nuklearna havarija bi ostavila teže posljedice od one u Černobilu. Pod okupacijom ruskih snaga se nalazi od marta 2022. godine.