|

Ukrajina: Nema prekida isporuke gasa Evropi

Ukrajina: Nema prekida isporuke gasa Evropi
0
S
SRNA
14.12.2011. u 18:45
1
komentara
0

dijeljenja
Ukrajina: Nema prekida isporuke gasa Evropi
Ukrajina, preko čije se teritorije transportuje najveći dio ruskog gasa Evropi, saopštila je danas da će poštovati svoje tranzitne obaveze, čak i ako propadnu razgovori sa Moskvom o pojeftinjenju gasa za ukrajinske potrošače.
Ukrajina pregovara sa ruskim dobljavljačima gasa u vrijeme kada je zahvaćena ekonomskom krizom. Sporovi između dvije zemlje u prošlosti su dovodili do poremećaja u isporukama gasa evropskim državama tokom zime.

Prvi potpredsjednik ukrajinske Vlade Andrij Kljujev izjavio je da će eventualni sporazum sa ruskom stranom popraviti stanje ukrajinskog budžeta.

"Ako se to ne desi, možemo i bez toga. Ispunićemo sve svoje obaveze prema zemljama kojima transportujemo gas", rekao je Kljujev novinarima.

On je dodao da Vlada očekuje da će cijena kubnog metra gasa u 2012. godini iznositi 416 dolara po hiljadi kubnih metara, kolika je, otprilike, i danas.

Ruski gasni gigant "Gasprom" kaže da će dati popust Ukrajini ukoliko mu ona dozvoli da kupi dio ukrajinske gasovodne mreže, čime bi se osigurao tranzit ruskog gasa. Ukrajinska javnost oštro se protivi ovakvoj ideji.

Veliki poremećaji u isporukama gasa eropskim potrošačima dogodili su se tokom zima 2006. i 2009. godine, kada su se Moskva i Kijev takođe sporili o uslovima za tranzit gasa.

Rusija je ove godine pojačala svoju poziciju otvaranjem gasovoda Sjeverni tok, koji isporučuje gas Evropi zaobilazeći Ukrajinu. Ovaj gasovod ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara godišnje, što je polovina kapaciteta ukrajinske mreže.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...