|

Kijev plaća 3,8 milijardi dolara više za ruski gas

Kijev plaća 3,8 milijardi dolara više za ruski gas
0
S
SRNA
7.3.2012. u 12:59
1
komentara
0

dijeljenja
Kijev plaća 3,8 milijardi dolara više za ruski gas Viktor Janukovič
Ukrajina plaća oko 3,8 milijardi dolara više svake godine za ruski gas u odnosu na susjedne zemlje, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.
"Imajući u vidu cijenu gasa kod naših susjeda mi plaćamo skoro 30 milijardi hrivni ili 3,8 milijardi dolara više za ruski gas. Ta sredstva mogla bi se iskoristiti za pobošljanje socijalnog standarda i razvoja naše države", rekao je Janukovič na sastanku vlade.

Rusija i Ukrajina vode spor oko cijene i količine ruskog gasa koji kupuje Ukrajina, podsjeća RIA "Novosti".

Kijev insistira da je trenutna cijena gasa previsoka, dok Moskva traži kontrolu tranzita gasa kroz Ukrajinu za Evropu, što je dio ugovora za smanjenje cijene.

Janukovič je rekao da je visoka cijena gasa štetna za razvoj zemlje. Vlada želi da riješi pitanja dužničkog rizika i "sramotnog ugovora o kupovini gasa koji je sklopila prethodna vlada", rekao je on.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Bojko rekao je u januaru da Kijev želi da smanji uvoz gasa na 27 milijardi kubnih metara gasa sa 52 milijarde koliko je ugovoreno.

Ruski gigant "Gasprom" odgovorio je rekavši da aktuelni sporazum ne predviđa jednostrane promjene u kupovini gasa.

Prošle sedmice, ukrajinski premijer Mikola Azarov rekao je da je Moskva uputila novi prijedlog Kijevu o popustu na cijenu gasa od 10 odsto. Ukrajina razmatra prijedlog.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...