Svijet
0

Ukrajina najavila novi krug mirovnih pregovora u Minsku iduće sedmice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, koji je predstavnik Kijeva u trilateralnoj Kontakt grupi o Ukrajini, objavio je u srijedu da će naredni krug mirovnih pregovora biti održan u Minsku iduće sedmice.

"Pregovori su planirani za period između 16. i 23. juna", izjavio je Kučma novinarima tokom press-konferencije.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) učestvovat će na sastanku koji ima za cilj nalaženje mirnog rješenja za sukob u istočnoj Ukrajini, saopćio je Kučma.

Sudeći po njegovcim riječima, Rusija je predložila da se pozovu predstavnici samoproklamovanih narodnih republika Donjeck i Lugansk na razgovore, ali je Ukrajina odbila taj prijedlog, prenosi Xinhua.

Kijev insistira da predstavnici sepratističkih pobunjenika trebaju biti prisutni na konsultacijama kao "savjetnici", bez prilike da utječu na odluke Kontakt grupe, saopćio je Kučma.

"Angažovani smo u pregovaračkom proceesu s njima, ali se odluka mora donijeti na drugom mjestu", kazao je.

Posljednji krug pregovora o ukrajinskoj krizi održan je u bjeloruskoj prijestonici Minsku i imao je za cilj uspostavu širokog primirja u istočnoj Ukrajini, gdje se vladine snage bore protiv pobunjenika.

Otkako su borbe izbile u aprilu 2014. godine, ubijeno je više od 6.400 ljudi, sudeći po posljednjim podaciima Ujedinjenih nacija.