Svijet
3

Ukrajina: Kličko okrivio političare za gubitak Krima

Anadolija
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Lider Saveza za demokratske reforme i poslanik u parlamentu Ukrajine Vitalij Kličko, okrivio je ukrajinske političare za gubitak Krima, jer unazad 20 godina nisu napravili potrebne reforme u ovom dijelu zemlje, a dozvolili su vjerske, etničke i druge diskriminacije.

Gostujući u jednoj emisiji, Kličko je kazao kako su ukrajinski političari krivi za podsticanje etničkih, vjerskih i drugih razlika među narodom, te za gubitak Krima. On je dodao da je cijeli sistem u državi sve vrijeme radio da bi došlo do ovakve situacije na Krimu.

"Političari su podsticali etničke, vjerske i druge različitosti, razdvajali heroje na naše i tuđe. Danas vidimo ovakav rezultat: Krimljani se žale da im je ukrajinski Parlament posvećivao manje pažnje. Zaista, na Krimu i u drugim regijama nisu napravljene nikakve reforme", kazao je Kličko.

Rusija je znala za političku krizu u Ukrajini, nastavio je Kličko, i u kratkom roku okupirala je Krim. Kada je Viktor Janukovič napustio zemlju, država nije imala vremena brzo oformiti novu vladu, a ruski vojnici ušli su na Krim i preuzeli ga.

Ukrajina je zemlja s velikim potencijalom, naglasio je Kličko, i njih je potrebno koristiti ispravno i u dobrobit zemlje. Svaki državljanin Ukrajine mora u što kraćem roku osjetiti da se njegov život poboljšao.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je otpuštena iz bolnice u kojoj je bila na liječenju, napisala je na svom profilu na jednom društvenoj mreži da se vratila i da joj je žao zbog onih koji to nisu očekivali.

"Vratila sam se, u svakom smislu te riječi. Hvala svima za podršku, a žao mi je zbog onih koji nisu očekivali moj povratak", napisala je Timošenko.