Svijet
2

UŽIVO / Julija Timošenko stigla u Kijev i obratila se demonstrantima

FENA/Anadolija/Klix.ba
Julija Timošenko s kćerkom nakon izlaska iz zatvora (Foto: EPA)
Julija Timošenko s kćerkom nakon izlaska iz zatvora (Foto: EPA)
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je danas puštena na slobodu iz zatvora u Harkovu, doputovala je u Kijev, objavila je ukrajinska agencija Interfax.

Timošenko je održala govor pred nekoliko hiljada ljudi. Ona je više od dve godine bila u zatvoru zbog zloupotrebe vlasti.

U svojoj prvoj izjavi nakon puštanja na slobodu ona je kazala da je "diktatura u Ukrajini pala", napominjući da su tome doprinijeli građani koji su protestovali protiv vlasti.

"Diktatura je pala, ne zahvaljujući političarima ili diplomatama, već zahvaljujući ljudima koji su izašli na ulice, koji su uspjeli da zaštite svoje porodice i svoju zemlju", kazala je bivša premijerka.

Timošenko koja je specijalnim letom stigla iz Harkova u Kijev, odmah po oslobađanju, najavila je da će se kandidovati za predsjednika na predstojećim izborima zakazanim za 25. maj.

Na hiljade Ukrajinaca, kako su prenijele agencije, okuplja se na ulicama i proslavlja smjenu predsjednika Viktora Janukoviča, koji, međutim tvrdi da ostavku neće dati, prenosi Tanjug.