|

Ukrajina: Juščenko ponudio Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera

Ukrajina: Juščenko ponudio Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera
0
S
SRNA
25.1.2014. u 20:54
32
komentara
0

dijeljenja
Ukrajina: Juščenko ponudio Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko ponudio je dvojici lidera opozicije mjesta u Vladi, saopšteno je na internet stranici ukrajinskog Predsjedništva.
U saopštenju se navodi da je bivšem ministru ekonomije Arseniju Jatsenjuku ponuđena funkcija premijera, a Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja.

Juščenko se sa predstavnicima opozicije sreo radi razgovora o okončanju političke krize. "Ukoliko bi Jatsenjuk prihvatio funkciju premijera, predsjednik je spreman da prihvati ostavku Vlade Mikole Azarova", ističe se u saopštenju.

Sastanak je organizovan nakon što su demonstranti upali i na kratko okupirali zgradu Ministarstva energetike u Kijevu, a protesti nastavljeni u gradovima širom Ukrajine.

Demonstracije su prvobitno počele zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice, kada su prijavljeni prvi smrtni slučajevi u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Prema pojedinim izvještajima, tokom protesta poginula su četiri demonstranta i policajac.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, ali vlasti negiraju optužbe.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...